Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Zapiekany ryż z jabłkami i bezą na wierzchu – na obiad, kolację lub deser. Można wykorzystać wcześniej ugotowany ryż, który pozostał z obiadu a później tylko całość zapiec. Korzystałam z przepisu Kingi Paruzel, zmniejszając tylko ilość cukru w bezie. Polecam serdecznie :)

Składniki:

    Ryż:

    •  1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody lub mleka do gotowania
    •  ¾ szklanki mleka
    •  2 żółtka (białka odłożyć)
    •  2 łyżki cukru waniliowego
    •  1 szczypta soli

    Karmelizowane jabłka:

    •  2 jabłka
    •  2 łyżki masła
    •  4 łyżki  cukru 
    •  ½ łyżeczki cynamonu

    Beza:

    •  2 białka
    •  2-3 łyżki cukru

    Przygotowanie:

    Przygotować ryż: w garnuszku zagotować mleko lub wodę, wsypać ryż, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i ponownie zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie płyn. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował.

    Przygotować jabłka: jabłka umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzać masło z cukrem, dodać jabłka i całość karmelizować około 5 minut.

    Ugotowany ryż wymieszać z mlekiem, żółtkami, cukrem i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować.

    Przygotować naczynia do zapiekania. Jedno duże lub kilka mniejszych, takie na jednorazowe porcje: dno naczynia wysmarować masłem, na dno wyłożyć karmelizowane jabłka, na jabłka wyłożyć warstwę ryżu i na wierzch wyłożyć ubitą bezę. Naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1600C i zapiekać 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w piekarniku na około 10 min aż całość bardziej się zwiąże. Podawać po lekkim ostudzeniu, ale wciąż ciepłe.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz