Składniki:
Ryż:
- 1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody lub mleka do gotowania
- ¾ szklanki mleka
- 2 żółtka (białka odłożyć)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Beza:
- 2 białka
- 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotować jabłka: jabłka umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzać masło z cukrem, dodać jabłka i całość karmelizować około 5 minut.
Ugotowany ryż wymieszać z mlekiem, żółtkami, cukrem i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować.
Przygotować naczynia do zapiekania. Jedno duże lub kilka mniejszych, takie na jednorazowe porcje: dno naczynia wysmarować masłem, na dno wyłożyć karmelizowane jabłka, na jabłka wyłożyć warstwę ryżu i na wierzch wyłożyć ubitą bezę. Naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1600C i zapiekać 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w piekarniku na około 10 min aż całość bardziej się zwiąże. Podawać po lekkim ostudzeniu, ale wciąż ciepłe.