Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z ud kurczaka
- 1 łyżka startego świeżego imbiru (około 2 cm)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego/octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 400 g pomidorów (świeże/z puszki/passaty pomidorowej)
- 1/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% procent
- 40 g masła
- ugotowany ryż (druga porcja zamiast ryżu to ugotowany kalafior)
- chlebki naan
- jogurt lub kwaśna śmietana
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i obsmażyć kawałki zamarynowanego kurczaka. Kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i zeszklić cebulę, gdy zacznie nabierać złotej barwy dodać do cebuli wszystkie przyprawy i całość chwilę przesmażyć. Dodać orzechy, pomidory (świeże sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę) i wodę/bulion. Całość zagotować, skręcić moc palnika, nakryć pokrywą i pogotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sos zblendować na gładko.
Do zblendowanego sosu dołożyć obsmażonego kurczaka, masło oraz śmietanę kremówkę, całość zagotować, zmniejszyć moc palnika i pogotować kilka minut – piersi z kurczaka wystarczy gotować około 3-4 minuty, mięso z ud kurczaka wydłużyć czas do 8-10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Podawać z ryżem, chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą i kleksem śmietany kwaśnej lub jogurtu.
Jedna porcja jest podana z kalafiorem blanszowanym na masełku zamiast ryżu, ze względu na ograniczenie węglowodanów.