Składniki:
- 6 dużych jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 170 g mąki pszennej
- 40 g masła
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy i całość ubić na puszystą i jasną masę. Całość powinna być ubijana około 7-10 min mikserem planetarnym, 10-15 minut mikserem ręcznym.
Do ubitych jajek dodawać przesianą mąkę w trzech turach, każdorazowo delikatnie mieszając szpatułką do połączenia, już bez użycia miksera. Przy trzeciej turze dodawania mąki do rozpuszczonego masła dodać łyżkę masy jajecznej, wymieszać i całość dodać do reszty ubitej masy, delikatnie wymieszać całość.
Masę wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać szpatułką. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu rzucić biszkoptem – z wysokości około 40 cm opuścić formę z biszkoptem na podłogę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie i pozostanie płaski.
Biszkopt wystudzić w formie. Ostrym nożem przejechać wokół obręczy, pomiędzy biszkoptem i formą, biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.