Bułki mleczne (na paście tangzhong)

Przepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong – czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję i polecam serdecznie :)

Składniki:

Tangzhong:

  • 20 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g wody

Na patelnię lub do garnuszka wlać wodę i wsypać mąkę. Podgrzewać masę ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej, lśniącej pasy. Nie przekroczyć temperatury pasty 650C. Ostudzić i schować do lodówki na 6 h. Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem.

Ciasto właściwe:

  • 290 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g cukru
  • 3 g soli
  • 5 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych – wtedy rozpuszczamy w mleku)
  • 5 g mleka w proszku
  • 130 g mleka
  • 1 jajko
  • tangzhong
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól, suche drożdże i mleko w proszku umieścić w misie i wymieszać.

Do suchych składników w misie dodać mleko (jeśli używaliśmy świeżych drożdży to rozpuszczamy w letnim mleku świeże drożdże), jajko i pastę tangzhong. Wyrobić ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać masło i wyrobić aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek naczynia.

Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia  na 40-60 min.

Ciasto podzielić na 3 części, uformować kulki i zostawić do napuszenia na 15 min.

Każdą kulkę rozwałkować, zwinąć w rulon, ułożyć w keksówce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 min.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25-30 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz