Składniki:
Tangzhong:
- 20 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g wody
Na patelnię lub do garnuszka wlać wodę i wsypać mąkę. Podgrzewać masę ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej, lśniącej pasy. Nie przekroczyć temperatury pasty 650C. Ostudzić i schować do lodówki na 6 h. Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem.
Ciasto właściwe:
- 290 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g cukru
- 3 g soli
- 5 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych – wtedy rozpuszczamy w mleku)
- 5 g mleka w proszku
- 130 g mleka
- 1 jajko
- tangzhong
- 25 g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Do suchych składników w misie dodać mleko (jeśli używaliśmy świeżych drożdży to rozpuszczamy w letnim mleku świeże drożdże), jajko i pastę tangzhong. Wyrobić ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać masło i wyrobić aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek naczynia.
Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 min.
Ciasto podzielić na 3 części, uformować kulki i zostawić do napuszenia na 15 min.
Każdą kulkę rozwałkować, zwinąć w rulon, ułożyć w keksówce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 min.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25-30 min.