Piersi z kurczaka zapiekane z boczkiem i serem, w sosie śmietanowym z cebulką

Proste i szybkie danie – piersi kurczaka zapiekane z boczkiem wędzonym i serem, zapiekane na sosie śmietanowym z cebulą, podane z prostą pomidorową salsą, która nadała daniu świeżości. Za pomysł dziękuję Piotrowi – oryginalnie zamiast boczku używa szynki dojrzewającej i mozzarelli zamiast sera żółtego, ale z boczkiem i żółtym serem również jest pyszne.

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • boczek wędzony
  • ser (żółty lub mozzarella)
  • cebula
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, bazylia suszona, oregano
  • czosnek
  • masło lub oliwa do smażenia
Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory
  • 1 cebulka mała
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę i obsmażyć piersi kurczaka.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto na patelni, na której smażyły się piersi. Podsmażoną cebulę zalać śmietanką kremówką i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi bazylią i oregano. Sos przelać na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć obsmażone piersi kurczaka, na piersi ułożyć kilka plasterków boczku wędzonego, na wierzch ułożyć ser (żółty lub mozzarellę).

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać około 25-30 min.

Podawać wg uznania – podałam z prostą salsą pomidorową: pomidory i cebulę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i odrobiną oliwy, wymieszać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *