Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem

Ryż gotowany z kurkumą i sosem sojowym, wędzony kurczak, słodkie owoce i migdały – brzmi intrygująco, ale połączenie smaków jest zaskakująco pyszne. Sałatka dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i może stanowić samodzielny posiłek – do tego ten piękny, radosny i słoneczny kolor poprzez dodatek kurkumy do gotowania ryżu :) Do przygotowania sałatki wykorzystałam ryż jaśminowy biały BIO marki Polskie Młyny, który sprawdził się rewelacyjnie a inspiracją był przepis z kolekcji książek Kuchni Polskiej „Sałatki i surówki”. Serdecznie polecam :)

Składniki:

Ryż:

Dodatkowo:

  • 300 g wędzonej piersi kurczaka (przepis na piersi wędzone) lub udka kurczaka (przepis na udka tutaj)
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała gruszka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki żurawiny suszonej lub rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • kilka liści sałaty lodowej
  • szczypiorek/cebulka dymka
Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu (używam domowego)
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Przygotować ryż: ryż umieścić na gęstym sicie i przepłukać pod zimną wodą z nadmiaru skrobi. W garnuszku rozgrzać olej, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać kurkumę i sos sojowy, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie wodę. Na dnie po odgarnięciu może zostać minimalnie wody. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Żurawinę lub rodzynki sparzyć gorącą wodą i osączyć. Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, jabłko i gruszkę pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Liście sałaty lodowej porwać na mniejsze kawałki.

Można wszystkie składniki sałatki wymieszać razem lub ułożyć warstwowo w salaterce. U mnie warstwy:

  • ryż
  • 1/3 sosu
  • wędzona pierś z kurczaka
  • ryż
  • 1/3 sosu
  • jabłko, gruszka, żurawina i migdały
  • 1/3 sosu
  • sałata lodowa i cebulka dymka
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *