Ryż gotowany z kurkumą i sosem sojowym, wędzony kurczak, słodkie owoce i migdały – brzmi intrygująco, ale połączenie smaków jest zaskakująco pyszne. Sałatka dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i może stanowić samodzielny posiłek – do tego ten piękny, radosny i słoneczny kolor poprzez dodatek kurkumy do gotowania ryżu :) Do przygotowania sałatki wykorzystałam ryż jaśminowy biały BIO marki Polskie Młyny, który sprawdził się rewelacyjnie a inspiracją był przepis z kolekcji książek Kuchni Polskiej „Sałatki i surówki”. Serdecznie polecam :)
Składniki:
Ryż:
- 1/2 szklanki ryżu (wykorzystałam ryż jaśminowy biały BIO marki Polskie Młyny)
- 1 szklanka wody do gotowania ryżu
- odrobina oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego, wg gustu
Dodatkowo:
- 300 g wędzonej piersi kurczaka (przepis na piersi wędzone) lub udka kurczaka (przepis na udka tutaj)
- 1 małe jabłko
- 1 mała gruszka
- sok z cytryny
- 2 łyżki żurawiny suszonej lub rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- kilka liści sałaty lodowej
- szczypiorek/cebulka dymka
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu (używam domowego)
- sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Przygotować ryż: ryż umieścić na gęstym sicie i przepłukać pod zimną wodą z nadmiaru skrobi. W garnuszku rozgrzać olej, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać kurkumę i sos sojowy, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie wodę. Na dnie po odgarnięciu może zostać minimalnie wody. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Żurawinę lub rodzynki sparzyć gorącą wodą i osączyć. Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, jabłko i gruszkę pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Liście sałaty lodowej porwać na mniejsze kawałki.
Można wszystkie składniki sałatki wymieszać razem lub ułożyć warstwowo w salaterce. U mnie warstwy:
- ryż
- 1/3 sosu
- wędzona pierś z kurczaka
- ryż
- 1/3 sosu
- jabłko, gruszka, żurawina i migdały
- 1/3 sosu
- sałata lodowa i cebulka dymka
Smacznego!