Składniki:
- 6 dużych jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 40 g masła
Krem z masłem orzechowym:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g masła orzechowego (np. domowego)
- 30 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- łyżka masła
- maliny
Przygotowanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma 29 cm x 26 cm).
Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy i całość ubić na puszystą i jasną masę. Całość powinna być ubijana około 7-10 min mikserem planetarnym, 10-15 minut mikserem ręcznym.
Do ubitych jajek dodawać przesianą mąkę i kakao w trzech turach, każdorazowo delikatnie mieszając szpatułką do połączenia, już bez użycia miksera. Przy trzeciej turze dodawania mąki do rozpuszczonego masła dodać łyżkę masy jajecznej, wymieszać i całość dodać do reszty ubitej masy, delikatnie wymieszać całość.
Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać szpatułką. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu rzucić biszkoptem – z wysokości około 40 cm opuścić formę z biszkoptem na podłogę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie i pozostanie płaski.
Biszkopt wystudzić w formie. Ostrym nożem przeciąć biszkopt na dwa blaty. Spód wraz z papierem do pieczenia umieścić ponownie w formie.