Ciasto kakaowe z kremem z masłem orzechowym i malinami

Już zaczął się październik a u mnie w ogrodzie lato i w dalszym ciągu dojrzewają maliny. Malutka, niewielka miseczka ale do ciasta wystarczająca. A ciasto? Kakaowy biszkopt genueński z przepisu ze strony Moje Wypieki; krem z serka mascarpone, kremówki i masła orzechowego, maliny i gorzka czekolada – połączenie rewelacyjne. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Kakaowy biszkopt genueński:
  • 6 dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 40 g masła

Krem z masłem orzechowym:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g masła orzechowego (np. domowego)
  • 30 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • łyżka masła
Dodatkowo: 
  • maliny

    Przygotowanie:

    Przygotować biszkopt: jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej, następnie pół godziny wcześniej przed przygotowaniem biszkoptu jajka włożyć do bardzo ciepłej wody aby je ogrzać. Mąkę i kakao przesiać. Masło roztopić i wystudzić do temperatury pokojowej.

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma 29 cm x 26 cm).

    Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy i całość ubić na puszystą i jasną masę. Całość powinna być ubijana około 7-10 min mikserem planetarnym, 10-15 minut mikserem ręcznym.

    Do ubitych jajek dodawać przesianą mąkę i kakao w trzech turach, każdorazowo delikatnie mieszając szpatułką do połączenia, już bez użycia miksera. Przy trzeciej turze dodawania mąki do rozpuszczonego masła dodać łyżkę masy jajecznej, wymieszać i całość dodać do reszty ubitej masy, delikatnie wymieszać całość.

    Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać szpatułką. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu rzucić biszkoptem – z wysokości około 40 cm opuścić formę z biszkoptem na podłogę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie i pozostanie płaski.

    Biszkopt wystudzić w formie. Ostrym nożem przeciąć biszkopt na dwa blaty. Spód wraz z papierem do pieczenia umieścić ponownie w formie.

    Krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać masło orzechowe, sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować.
    Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem nad parą wodną.
    Gotowy krem podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu. Wierzch ciasta udekorować malinami i polewą czekoladową. Formę wstawić do lodówki aby ciasto z kremem stężało. 
    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.