Proste i szybkie placuszki w jesiennej odsłonie – z gruszką i cynamonem. Pyszne również będą z jabłkami lub smażone bez żadnych owoców. Do placuszków wykorzystałam już mocno dojrzałe gruszki, które podczas smażenia jeszcze bardziej zmiękły, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie użycie gruszek twardych i jędrnych. Podane w najzwyklejszy sposób, oprószone cukrem pudrem, tak nam najlepiej smakowały. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka roztopionego masła (lub oleju)
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 gruszki
Przygotowanie:
W misce wymieszać mleko, jajko i masło (lub olej), dodać resztę suchych składników i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiej masy bez grudek. Na końcu dodać pokrojone w plasterki lub małe kawałki gruszki (nie obierałam ze skórki) i wymieszać.
Rozgrzać patelnię (smażyłam na ceramicznej, bez użycia tłuszczu), na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami – u nas oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!