Pieczony camembert z figą, miodem i orzechami – mi już do szczęścia nic nie potrzeba. Szybko się przygotowuje, pięknie wygląda a co najważniejsze – smakuje rewelacyjnie. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- 1 serek camembert
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 świeża figa
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C, serek camembert umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie teflonowej, wierzch skropić delikatnie oliwą z oliwek i włożyć blaszkę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Figę pokroić na ósemki. Na suchej patelni podprażyć orzechy, dodać miód, sok z cytryny lub ocet jabłkowy i całość zagotować. Na patelnię dołożyć pokrojoną figę i całość poddusić 1-2 minuty aż figa zmięknie.
Po 10 min zapiekania serka camembert blaszkę wysunąć z piekarnika i na wierzchu ułożyć cząstki figi oraz orzechy (część podduszonej figi, orzechów i sos zostawiłam do dekoracji talerza przy podaniu). Blaszkę wsunąć z powrotem do piekarnika i całość zapiekać jeszcze 3-5 minut.
Upieczony serek wyłożyć na talerz, polać sosem pozostałym z duszenia fig, ozdobić resztą podduszonej figi i orzechami. Podawać od razu póki ser jest w środku roztopiony – np. ze świeżą bagietką.
Smacznego!