Mielone wieprzowo-drobiowe z wędzonym boczkiem

Niedawno znajomy opowiadał mi o swoim rodzinnym przepisie na mielone z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem, więc kiedy tylko uzupełniłam zapasy wędzonego boczku od razu wypróbowałam przepis. Zawsze podsmażam cebulkę do mielonych, a tu koniecznie miała być surowa i miał być również czosnek. Tak jak mówił, tak zrobiłam. Podpiekłam je jedynie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym zamiast poddusić na patelni, ale robiłam większą ilość i palników nie starczyło. Dzięki temu miały chrupiącą skórkę, a w środku pozostały soczyste i mięciutkie. Najlepszym podsumowaniem i recenzją przepisu niech będzie opinia mojej córki …. „Mamo, to najlepsze mielone jakie do tej pory zrobiłaś”… Dziękuję Jacku, za przepis :)

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (u mnie mix karkówki, łopatki, warkocze od schabu i troszkę boczku)
  • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • 1 czerstwa bułka pszenna (namoczona i odciśnięta)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula surowa
  • czosnek świeży (użyłam 2 ząbki)
Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia (smalec/olej)

Przygotowanie:

Wędzony boczek pokroić na kawałki. Świeże mięso wieprzowe i filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien, pokroić na kawałki. Całość zmielić razem z cebulą i czosnkiem – u mnie na sitku 4 mm. Do zmielonego mięsa dodać jajka, przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody dla lepszej konsystencji mięsa.

Piekarnik nagrzać do 1700C.

Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć je na oleju lub smalcu z obydwu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 25 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.