Mini Pavlove z sosem malinowym i kremem

Uwielbiam bezy i wszelkie bezowe desery, a na podium stoi niewątpliwie biała Pavlova. Tym razem przygotowana w podzielnych wersjach mini – słodka beza, aksamitny krem i przełamujący słodycz sos malinowy, przygotowany jak frużelina.  Identycznie przygotowuję klasyczną dużą Pavlovą z przepisu znajdującym się na stronie Moje Wypieki – na zdjęciach pod mini wersją, z tym samym kremem i owocami. Polecam serdecznie :)
Klasyczna biała Pavlova


Składniki:

Pavlova (8 szt):
  • 200 g białek (około 5 szt, po 40 g każde)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny
  • szczypta soli
Sos malinowy:
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych 
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • tarta czekolada do dekoracji, świeże owoce

Przygotowanie:

Pavlove: białka umieścić w misie miksera i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru aż do uzyskania błyszczącej piany, dodać ocet lub sok z cytryny, ubić. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie już szpatułką.

Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, narysować okręgi o średnicy 8-10 cm. Wyłożyć masę bezową, uformować okręgi, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, wstawić blachę z bezą, po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec około 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezy do wystudzenia.

Przygotować sos malinowy: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Maliny wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować.

Na każdą mini Pavlovą wycisnąć przygotowany krem za pomocą worka cukierniczego z tylką (u mnie Wilton 1M) tworząc zaglębienie na sos. Do zagłębienia w kremie nałożyć sos malinowy, dowolnie udekorować – u mnie listki mięty i posiekana czekolada z orzechami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.