Chlebek bananowy, tym razem w wersji kakaowej z kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Smaczny, wilgotny, aromatyczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na zagospodarowanie bananów, których okres do spożycia się kończy to spróbujcie kakaowej wersji słynnego chlebka bananowego. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 4 mocno dojrzałe banany
- 75 g stopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- opcjonalnie: 100 g dowolnych bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)
Przygotowanie:
Mąkę, kakao i sodę przesiać do osobnej miski, dodać cukier i sól, wymieszać. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać jajko i stopione masło, wymieszać do połączenia. Do masy bananowej dodać uszykowane wcześniej składniki suche i wymieszać do połączenia – nie ma konieczności używania miksera, wystarczy widelec lub łopatka kuchenna. Na końcu dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Świetnie sprawdza się również forma silikonowa, której nawet nie ma potrzeby wcześniej natłuszczać.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 60 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przed podaniem można udekorować np. oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub zostawić bez dodatków.
Smacznego!