Domowa metka cebulowa – coś dla fanów surowych wyrobów. Szybko się robi, nie jest pracochłonna i z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- boczek (udział tłuszczu wedle preferencji)
- 20 g peklosoli/kg boczku
Dodatkowo na każdy kg mięsa:
- 2 cebule (na 1 kg boczku)
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin.
Cebulkę pokroić w kostkę i na sitku sparzyć wrzątkiem. Zapeklowany boczek wymieszać z cebulą i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pieprz i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką lub do osłonek białkowych i schować na kilka godzin aby smaki się połączyły. Metka jest gotowa, należy ją zjeść w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!