
Metka w wersji pikantnej – z ostrą papryczką i mieszanką pieprzu cayenne z wędzoną papryką. Zachęcam jeszcze do przygotowania metki cebulowej i metki z prażoną cebulką.

Składniki:
- boczek (udział tłuszczu wedle preferencji)
- 20 g peklosoli/kg boczku
Dodatkowo na każdy kg mięsa:
- ostra papryczka – np. chili lub habanero
- 2 g pieprzu cayenne, wędzonej papryki lub papryki słodkiej (do smaku)
Przygotowanie:
Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin.
Papryczkę pokroić w kostkę. Zapeklowany boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną papryczkę, przyprawy i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką lub do osłonek białkowych i schować na kilka godzin aby smaki się połączyły. Metka jest gotowa, należy ją zjeść w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!