Odwrócone ciasto z pomarańczami, z dodatkiem mąki kukurydzianej – aromatyczne, pachnące i smaczne. Do przygotowania ciasta wystarczy tylko miska i widelec lub rózga kuchenna – nie trzeba wyciągać nawet miksera. Jako bazę ciasta wykorzystałam ten przepis. Samo ciasto jest tak pyszne, że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu wykorzystując różne owoce układane na wierzchu. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić na 2-3 mm plasterki. Na szerokiej patelni zagotować wodę z cukrem, do syropu włożyć plasterki pomarańczy i na małej mocy palnika pogotować około 10 min aż skórka pomarańczy zmięknie i stanie się szklista.
Uwaga – pomarańcze można obrać ze skórki i pominąć krok obgotowywania pomarańczy, lub tak jak ja ułożyć plastry pomarańczy ze skórką, bez obgotowywania – cieniutkie plasterki zmiękły podczas pieczenia.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć plasterki pomarańczy.
Do miski dodać mokre składniki – mleko, jajko i olej, wymieszać rózgą. Następnie dodać składniki suche i wymieszać do połączenia – rózgą kuchenną, łyżką lub widelcem. Ciasto przelać do formy.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić i wyłożyć na paterę warstwą pomarańczy ku górze. Można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!