Boczek pieczony z kminkiem wg Marka z Bielska

Przepis dla fanów boczku – boczek zapiekany z kminkiem według przepisu Marka z Bielska, forumowicza strony Wędliny Domowe. Smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Serdecznie polecam :) 

Składniki:

  • boczek bez kości, ze skórą
  • 20 g soli/kg boczku
  • 3 ząbki czosnku/kg boczku
  • ziarna kminku

Przygotowanie:

Płat boczku ze skórą oczyścić i osuszyć. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę, z każdej strony natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek od strony skóry obsypać ziarnami kminku i włożyć do lodówki na 24-36 h do lodówki.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C. Boczek ułożyć w naczyniu z pokrywą, skórą do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać pod przykryciem przez 2 h. 
Następnie zdjąć pokrywę z naczynia, skórę boczku polać wytopionym tłuszczem i zwiększyć temperaturę do 2400C z włączoną opcją grzałki górnej – zapiekać boczek aż się zarumieni, około 10-15 min. 
Boczek nadaje się do jedzenia na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.