
Orzeszki – pyszne, kruchutkie ciasteczka wyglądem przypominające orzechy włoskie, wypełnione dowolnym, ulubionym nadzieniem. Tutaj w tym przepisie – z kremem kajmakowym i czekoladowym. Można nadziewać na przeróżne sposoby i robić wszelkie, dowolne smaki – kokosowe, kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, owocowe – co tylko podpowie nam fantazja. Pomimo tego iż orzeszki nie należą do ekspresowych wypieków, to warto znaleźć chwilę, ponieważ smak wynagrodzi włożony trud :) Przepis na ciasto ze strony Obiad gotowy!



Składniki (około 120 połówek):
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją)
Przygotowanie:
Jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego – trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania – wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki do piekarnika.
Rozgrzać urządzenie do wypieku, posmarować masłem przed pierwszą porcją ciasteczek, kuleczki umieścić w zagłębieniach urządzenia i wypiekać około 2-3 minuty aż ciasteczka będą rumiane i wypieczone.
Zdjąć połówki ciasteczek z urządzenia i wypiekać aż do skończenia ciasta.
Gdy ciasteczka ostygną obłamać lub obciąć nożykiem nadmiar ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania.
Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili.
Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie – oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!