
Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie takie gdy owoców jest sporo. Taka jest ta szarlotka, połówki jabłek otulone delikatnym ciastem. Korzystałam z przepisu umieszczonego na stronie Gotuję bo lubię. Serdecznie polecam :)





Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 150 g serka + 50 g jogurtu greckiego)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 5-8 jabłek
- cynamon lub cukier cynamonowy
- cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć nią dno formy do pieczenia, wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obrać ze skórki.
Na spód ciasta poukładać połówki jabłek, rozcięciem na dole. Jabłka oprószyć cynamonem lub cukrem cynamonowym. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka poukładane na cieście. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 60 min aż się dobrze wypiecze.
Gdy ciasto ostygnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!