Pierogi ruskie

Pierogi ruskie – z farszem z gotowanych ziemniaków, twarogu i zeszklonej cebulki – nasze ulubione :) Specjalnie na życzenie córki, zawsze znajdują miejsce na wigilijnym stole obok pierogów z kapustą i grzybami. W tym przepisie użyłam ciasta z dodatkiem jajka z przepisu na stronie Moje Wypieki, ale można wykorzystać swoje ulubione ciasto. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Przesiać część mąki do misy miksera lub na stolnicę, dodać sól, olej i wlać gorącą wodę – w ten sposób mąka się zaparzy, a dzięki temu ciasto będzie elastyczne. Delikatnie wymieszać na papkę. Gdy już troszkę ostygnie dodać resztę mąki i jajko, wyrobić na gładką kulę. Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.
 
Farsz:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • 3 duże cebule (+ 2 cebule później do podania)
  • olej
  • sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażyć na złoty kolor. Za jednym razem smażę więcej cebuli i później część daję do farszu, a część zostawiam do podania. Do świeżo ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i wszystko dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Można też przecisnąć całość przez praskę. Do farszu dodać podsmażoną cebulę, wymieszać i dobrze przyprawić solą i pieprzem.
 
Dodatkowo:
  • podsmażona cebulka do podania

Przygotowanie:

Ciasto podzielić na dwie części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań) na stolnicy lub blacie oprószonym mąką, wykrawać koła szklanką lub foremką. Na każde kółko nakładać kopiastą łyżeczkę farszu, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.

Podawać wg upodobań – u nas z podsmażoną cebulką.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.