
Moja wariacja na temat bardzo popularnej włoskiej przekąski – melona zawijanego w szynkę dojrzewającą. Bardziej odpowiednia byłaby rukola czy szpinak, ale ze zwykłą sałatą też smakowało rewelacyjnie, a najlepszym elementem sałatki były maliny, skąpane w przepysznym sosie z przepisu, który znalazłam na stronie Kuchennymi drzwiami :)


Składniki:
- melon
- szynka dojrzewająca, u mnie prosciutto
- sałata/rukola/szpinak lub mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- maliny
Dressing – włoski sos sałatkowy:
- 75 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub owocowego
- 0,5 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Wcześniej przygotować sos – w malakserze umieścić wszystkie składniki dressingu oprócz oliwy i sera, dokładnie zmiksować. Dodać ser i ponownie zmiksować. Na końcu dodać oliwę i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos schłodzić w lodówce, możemy tak go przechowywać do tygodnia czasu polewając nim wszelkie sałaty, ryby czy inne dania o śródziemnomorskim charakterze.
Melona pokroić na cząstki, wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki i cząstki owinąć szynką dojrzewającą.
Na talerzu ułożyć sałatę, pomidorki, na wierzch ułożyć roladki z melona, dołożyć kilka malin (polecam!), polać wszystko sosem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Bardzo się cieszę, że udało Ci się tak pysznie wykorzystać mój przepis. Pozdrawiam