Sałatka z melonem zawijanym w prosciutto

Moja wariacja na temat bardzo popularnej włoskiej przekąski – melona zawijanego w szynkę dojrzewającą. Bardziej odpowiednia byłaby rukola czy szpinak, ale ze zwykłą sałatą też smakowało rewelacyjnie, a najlepszym elementem sałatki były maliny, skąpane w przepysznym sosie z przepisu, który znalazłam na stronie Kuchennymi drzwiami :)

Składniki:

  • melon
  • szynka dojrzewająca, u mnie prosciutto
  • sałata/rukola/szpinak lub mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • maliny

Dressing – włoski sos sałatkowy:

  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub owocowego
  • 0,5 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

Wcześniej przygotować sos – w malakserze umieścić wszystkie składniki dressingu oprócz oliwy i sera, dokładnie zmiksować. Dodać ser i ponownie zmiksować. Na końcu dodać oliwę i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos schłodzić w lodówce, możemy tak go przechowywać do tygodnia czasu polewając nim wszelkie sałaty, ryby czy inne dania o śródziemnomorskim charakterze.

Melona pokroić na cząstki, wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki i cząstki owinąć szynką dojrzewającą.

Na talerzu ułożyć sałatę, pomidorki, na wierzch ułożyć roladki z melona, dołożyć kilka malin (polecam!), polać wszystko sosem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.