
Fantastyczna surówka z lekkim ostrym posmakiem słodkiego sosu chili. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do żeberek po koreańsku. Skorzystałam z przepisu znalezionym na stronie Kwestia Smaku.


Składniki:
- ok. 400 g kapusty (np. młodej, białej lub pekińskiej)
- 1/2 marchewki
- 1/3 cebuli
Sos:
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżki octu ryżowego (winnego lub soku z cytryny)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszać w miseczce. Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Warzywa umieścić w misce, zalać sosem i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego!