Surówka z kapusty ze słodkim sosem chili

Fantastyczna surówka z lekkim ostrym posmakiem słodkiego sosu chili. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do żeberek po koreańsku. Skorzystałam z przepisu znalezionym na stronie Kwestia Smaku.

Składniki:

  • ok. 400 g kapusty (np. młodej, białej lub pekińskiej)
  • 1/2 marchewki 
  • 1/3 cebuli

Sos:

  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu ryżowego (winnego lub soku z cytryny)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać w miseczce. Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Warzywa umieścić w misce, zalać sosem i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.