Schab duszony w sosie cebulowym z grzybami

Schab duszony w sosie cebulowym z grzybami to iście jesienna i sycąca propozycja na obiad. Podany z kaszą i kiszonymi ogórkami smakował wyśmienicie. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 5-6 kotletów schabowych (około 500-600 g schabu)
  • mąka do obtaczania schabu
  • 3 cebule
  • grzyby świeże lub suszone wg gustu (u mnie 50 g suszonych)
  • masło klarowane do smażenia (lub olej)
  • sól (i pieprz)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka. Świeże grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, suszone zalać wcześniej gorącą wodą i odstawić do namoczenia. Schab pokroić na plastry, każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą z każdej strony. Bitki schabowe obtoczyć w mące.

Na szerokiej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać łyżkę masła klarowanego (lub olej) i zrumienić na dość sporej mocy palnika bitki schabowe z obydwu stron. Bitki zdjąć z patelni. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżką masła klarowanego i przesmażyć na złoto cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby i przesmażyć razem aż grzyby zmiękną (w przypadku grzybów suszonych, wodę po namoczeniu zostawić do podlania). Następnie przełożyć podsmażone wcześniej bitki schabowe, podlać wodą/bulionem/wodą z namaczania grzybów, nakryć pokrywę i poddusić całość pod przykryciem aż schab zmięknie – około 20 min. Na końcu można zdjąć pokrywę i w razie potrzeby bardziej odparować sos. Można również sos zagęścić mąką (1 łyżkę mąki rozmieszanej w odrobinie wody wlać do sosu, wymieszać i pogotować chwilkę, aż mąka straci surowy posmak a sos się zagęści). Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub wszelkimi kaszami, surówkami lub innymi warzywnymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz