
Śledzie Proboszcza – prosty i szybki pomysł na śledziki z marynowanymi grzybami – u mnie z pieczarkami, ale świetnie nadadzą się każde marynowane grzybki – cebulką, natką pietruszki i olejem. Zrobiłam według przepisu znalezionego na stronie Kulinarne Przeboje, tylko wykorzystałam zwykłe płaty śledziowe i najpierw skorzystałam ze swojego sposobu moczenia śledzika – zawsze moczę w wodzie z dodatkiem octu, ponieważ nie lubię smaku takiego świeżego śledzia. Polecam serdecznie.


Składniki:
- 500 g płatów śledziowych a’la matias (1 szklanka wody + 1/2 szklanki octu do moczenia)
- około 200 g marynowanych grzybów – u mnie pieczarki
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 60 ml oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Śledzie pokroić na kawałki i wymoczyć w wodzie z dodatkiem octu przez 2-3 h aż zbieleją. Wymoczone śledzie odsączyć i przełożyć do miski.
Cebulkę pokroić na piórka, marynowane grzyby pokroić na plasterki lub kostkę i przełożyć do śledzi. Dodać natkę pietruszki, olej i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śledzie przełożyć do słoików lub miseczki, odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego!