Pierogi leniwe (keto, LCHF)

Pierogi leniwe bez mąki i glutenu, idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych. Kluseczki są miękkie, delikatne i puszyste. Smakują wyśmienicie w wersji na słodko jak i wytrawnej – np. z w3szelkimi gulaszami. Żeby były zwarte i nie rozpadały się należy użyć tradycyjnego twarogu w kostce, sery z wiaderek są za rzadkie. Przepis pochodzi z bloga Olalalchf. A dla osób, którym nie straszne węglowodany polecam przepis na klasyczne leniwe oraz z dodatkiem mąki jaglanej.

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej

Przygotowanie:

Twaróg podusić widelcem lub przepuścić przez praskę. Dodać do twarogu jajko, łupiny babki jajowatej, wymieszać i wyrobić zgrabną kulę. Ciasto można odstawić na 10-15 min, aby łupiny babki jajowatej lepiej scaliły ciasto.

Uformować z ciasta wałek, spłaszczyć go i pokroić pod skosem na romby około 2-3 cm, tak jak kopytka.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia 1-2 minuty.

Podawać jak kto lubi – na słodko (u mnie ze śmietanką kremówką i owocami) lub jako dodatek do mięsnych sosów. Pyszne są również odsmażane na masełku.

Smacznego!

3 komentarze

  1. Niezjadliwe, bez smaku. Erytrytol i cynamon w żadnych ilościach nie pomagają, konsystencja galaretowata. Lepiej zrobić sernik :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *