Wędzone sery żółte z dodatkami

Wędzone sery żółte z dodatkami – u mnie z żurawiną i orzechami włoskimi, czarnuszką i suszonymi płatkami papryki. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy ser żółty (Wasz ulubiony), który się ściera, miesza z dodatkami, formuje na nowo i wtedy wędzi. Starty ser pod wpływem temperatury się roztapia i później scala podczas chłodzenia. Warto spróbować i uwędzić z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • ulubiony ser żółty
  • ulubione dodatki – przyprawy, zioła, orzechy (podprażyć wcześniej na suchej patelni), suszone owoce

Dodatkowo:

  • folia celulozowa
  • sznurek wędzarniczy
  • siatka wędzarnicza

Przygotowanie:

Ser żółty zetrzeć na tarce i umieścić w misce, do sera dodać dodatki w dowolnej ilości na jaką macie ochotę i wymieszać. Uformować serki – mocno zgniatając w dłoniach – u mnie porcje po 200 g sera żółtego w każdym serku. Uformowany serek zawinąć w folię celulozową, umieścić w siatce wędzarniczej lub obwiązać sznurkiem.

Osadzanie: serki odwiesić na kije wędzarnicze w temperaturze pokojowej na 2-3 h, aby wyrównały temperaturę i się osadziły.

Wygrzewanie/osuszanie: w wędzarni bez dymu, w temperaturze o 5oC niżej niż planowana temperatura wędzenia, np w 45-50oC. Wygrzewamy do momentu aż serki będą ciepłe w dotyku, temperatura wewnątrz zbliżona do temperatury komory wędzarniczej i ser już lekko roztopiony i plastyczny. Użycie folii celulozowej może złudnie świadczyć o dobrym osuszaniu – ale produkt nie ma być tylko suchy zewnątrz (przy użyciu folii będzie suchy już na początku), ale przede wszystkich wygrzany.


Wędzenie: w temperaturze 50-55oC do uzyskania zadowalającego koloru, około 3-3,5 godziny.

Uwędzone serki schłodzić w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki aby stężały.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.