Naleśniki na kwaśnej śmietanie

Naleśniki na kwaśnej śmietanie – delikatne, puszyste i smaczne. Nadają się zarówno do podania na słodko, jak i wytrawnie. Na zdjęciu widać naleśniki podane z białym twarogiem, otoczone cukrem cynamonowym i polane frużeliną z owoców leśnych. Przepis znalazłam na stronie Smaki na talerzu i serdecznie polecam dalej.

Składniki:

Naleśniki:

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • w wersji na słodko: łyżka cukru

Moja wersja podania na słodko:

Nadzienie twarogowe:

  • 500 g twarogu
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)

Twaróg umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem z dodatkiem śmietanki kremówki i cukru na gładką masę.

Frużelina z owoców leśnych:

  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (można użyć dowolnych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Owoce wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Posypka cynamonowa:

  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Całość wymieszać razem.

Dodatkowo:

  • masło do odsmażenia

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli (i cukrem jeśli robimy wersję na słodko) ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kwaśną śmietanę, olej i mleko. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy.

Gotowe naleśniki podawać wg upodobań. U mnie wersja na słodko: naleśniki zawinąć z twarogiem tak jak krokiety. Na patelni rozgrzać masło i na dość dużej mocy palnika obsmażyć szybko naleśniki z każdej strony. Jeszcze mokre od masła obtoczyć w cukrze cynamonowym. Polać frużeliną owocową.

Smacznego!

Dodaj komentarz