Żeberka w coli i ketchupie – smaczny pomysł na obiad. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Marynata:
- 1 szklanka coca-coli
- 1 szklanka ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki – u mnie takie po 2 kostki. Oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi – można również oprószyć swoimi ulubionymi ziołami. Cebulę pokroić w piórka.
W misce wymieszać marynatę – colę, ketchup, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Żeberka włożyć do marynaty, dodać cebulę i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Naczynie z żeberkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 1800C i piec pod przykryciem około 1,5 h, do miękkości. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć. Następnie upieczone żeberka wyjąć z naczynia, sos przelać do garnuszka i zagotować, pogotować troszkę aby odparował i się zagęścił, następnie zblendować aby był gładki i aksamitny.
Żeberka podawać z ulubionymi dodatkami – u nas ziemniaki oraz surówki.
Smacznego :)