Żeberka pieczone w coli i ketchupie

Żeberka w coli i ketchupie – smaczny pomysł na obiad. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Marynata:

  • 1 szklanka coca-coli
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki – u mnie takie po 2 kostki. Oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi – można również oprószyć swoimi ulubionymi ziołami. Cebulę pokroić w piórka.

W misce wymieszać marynatę – colę, ketchup, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Żeberka włożyć do marynaty, dodać cebulę i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc.

Naczynie z żeberkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 1800C i piec pod przykryciem około 1,5 h, do miękkości. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć. Następnie upieczone żeberka wyjąć z naczynia, sos przelać do garnuszka i zagotować, pogotować troszkę aby odparował i się zagęścił, następnie zblendować aby był gładki i aksamitny.

Żeberka podawać z ulubionymi dodatkami – u nas ziemniaki oraz surówki.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *