Chleb czekoladowy z przepisów dołączonych do maszyny od wypieku chleba. Przez dodane kakao lekko wytrawny, a delikatną słodycz daje posiekana czekolada – ja użyłam mlecznej. Doskonale się sprawdził na słodkie kanapki z dżemem :)
Składniki (chleb o wadze około 1 kg):
- 400 ml letniego mleka
- 100 g twarogu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej razowej
- 10 łyżek kakao
- 7 g drożdży suszonych lub 14 g drożdży świeżych
- 100 g czekolady posiekanej (mleczna, deserowa lub ich mix)
Przygotowanie:
Mąkę oraz kakao wsypać do miski i dodać sól. Mleko podgrzać aby było letnie, dodać cukier i rozpuścić w nim świeże drożdże, całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać twaróg. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem, wodą lub mlekiem – ja niczym nie smarowałam.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż skórka ze wszystkich stron będzie wypieczona. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.
Smacznego!