Drożdżówki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i kruszonką – pyszne drożdżowe ciasto na kremówce i kwaśne nadzienie. Idealnie sprawdzą się również inne owoce. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 500 g czerwonej porzeczki (2 szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta do podsypania pod owoce

Kruszonka:

  • 160 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: w garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.

Przygotować nadzienie porzeczkowe– porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Przygotować kruszonkę – mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić palcami na kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i odkładać na blachę w dużych odstępach. U mnie 5 bułeczek na jedną dużą blachę. Blachy z bułeczkami przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 – 40 min.

Po tym czasie za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.

W każde wgłębienie nasypać na dno odrobinę bułki tartej – będzie absorbować nadmiar soku z nadzienia. Do zagłębień nałożyć porzeczek, brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem i drożdżówki posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 180oC, zostawić drożdżówki do lekkiego podrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika.

Blachy z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20-25 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu drożdżówki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *