
Drożdżówki z czerwoną porzeczką i kruszonką – pyszne drożdżowe ciasto na kremówce i kwaśne nadzienie. Idealnie sprawdzą się również inne owoce. Polecam serdecznie :)



Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 500 g czerwonej porzeczki (2 szklanki)
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta do podsypania pod owoce
Kruszonka:
- 160 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: w garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.
Przygotować nadzienie porzeczkowe– porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Przygotować kruszonkę – mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i odkładać na blachę w dużych odstępach. U mnie 5 bułeczek na jedną dużą blachę. Blachy z bułeczkami przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 – 40 min.
Po tym czasie za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.
W każde wgłębienie nasypać na dno odrobinę bułki tartej – będzie absorbować nadmiar soku z nadzienia. Do zagłębień nałożyć porzeczek, brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem i drożdżówki posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 180oC, zostawić drożdżówki do lekkiego podrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika.



Blachy z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20-25 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu drożdżówki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!