Pierogi z malinami

Pierogi z malinami – pyszne, letnie i owocowe danie. Przygotowane na cieście zaparzanym, ale równie dobrze można wykorzystać swoje ulubione ciasto. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto pierogowe zaparzane:

  • 400 g mąki (2,5 szklanki)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Farsz:

  • świeże maliny
  • cukier
  • skrobia ziemniaczana

Przygotowanie:

Do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło.

Maliny opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie.

Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań – można grubiej, aby pierogi po rozgotowaniu malin się nie zapadały) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać kilka malin, posypać odrobiną cukru i skrobią ziemniaczaną – odrobinę, na czubeczku łyżeczki – dzięki skrobi podczas gotowania maliny utworzą lekki sosik, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.

Pierogi podałam z jogurtem greckim, obsypane delikatnie cukrem.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *