Przepyszne, mięciutkie, wilgotne i ekspresowe muffinki najeżone czerwonymi porzeczkami. Zamiast porzeczek można użyć każdym drobnych owoców. W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku, z którego korzystałam były użyte jagody. Również można ciasto wylać na blaszkę i na wierzch ułożyć każde owoce. Polecam serdecznie.
Składniki (12 szt):
- 100 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny lub 1/2 pomarańczy
- 250 g czerwonej porzeczki (lub innych drobnych owoców)
Dekoracja:
- roztopiona czekolada, lukier lub cukier puder
- do posypania wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do roztopionego masła lub oleju kokosowego dodać mleko i jajka, całość wymieszać rózgą kuchenną. W misce wymieszać składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz skórkę z cytrysów – przemieszać. Do składników mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia – widelcem lub łopatką. Do ciasta dodać owoce i delikatnie wmieszać je do ciasta.
Ciasto rozłożyć równo do foremek na muffinki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec 25 min, do tzw. suchego patyczka.
Po przestudzeniu ozdobić muffinki – polać roztopioną czekoladą, lukrem (0,5 szklanki cukru pudru roztartego z 1-2 łyżkami wody lub soku z cytryny), posypać posypką lub wiórkami kokosowymi lub oprószyć tylko cukrem pudrem.
Smacznego