Uwielbiam sos porowy, często przygotowuję to danie z wykorzystaniem piersi indyka lub kurczaka. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersią z kurczaka)
- sól, pieprz
- masło/olej do smażenia
Sos porowy:
- 1 duży por (część biała i jasnozielona)
- masło do smażenia
- 300 ml śmietanki słodkiej (u mnie 30%)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- garść natki pietruszki
Dodatkowo:
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
Pierś indyka lub kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na chwilę aby mięso przeszło smakiem przypraw.
W międzyczasie wstawić do gotowania ulubiony makaron, pokroić drobno por – na półplasterki.
W dużym rondlu rozgrzać masło (można smażyć na oleju ale masło niewątpliwie wzbogaca smak), do rozgrzanego masła dodać odrobinę oleju rzepakowego – dzięki temu zabiegowi podniesiemy temperaturę spalania masła. Na rozgrzany tłuszcz dodać pokrojone mięso i podsmażyć z każdej strony. Z rondla zdjąć podsmażone mięso, w razie potrzeby do rondla dodać jeszcze odrobinę masła i podsmażyć pory. Gdy pory będą podsmażone dodać śmietankę i razem całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Do sosu dodać podsmażone wcześniej mięso, skręcić moc palnika, nakryć rondel i poddusić wszystko razem około 10-15 min.
W międzyczasie odcedzić makaron, następnie dodać go do sosu, całość dobrze wymieszać, wsypać garść posiekanej natki pietruszki (zostawić troszkę do posypania na wierzchu), ponownie wymieszać i już można podawać.
Smacznego!