Makaron z indykiem w sosie porowym

Uwielbiam sos porowy, często przygotowuję to danie z wykorzystaniem piersi indyka lub kurczaka. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersią z kurczaka)
  • sól, pieprz
  • masło/olej do smażenia

Sos porowy:

  • 1 duży por (część biała i jasnozielona)
  • masło do smażenia
  • 300 ml śmietanki słodkiej (u mnie 30%)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • garść natki pietruszki

Dodatkowo:

  • ulubiony makaron

Przygotowanie:

Pierś indyka lub kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na chwilę aby mięso przeszło smakiem przypraw.

W międzyczasie wstawić do gotowania ulubiony makaron, pokroić drobno por – na półplasterki.

W dużym rondlu rozgrzać masło (można smażyć na oleju ale masło niewątpliwie wzbogaca smak), do rozgrzanego masła dodać odrobinę oleju rzepakowego – dzięki temu zabiegowi podniesiemy temperaturę spalania masła. Na rozgrzany tłuszcz dodać pokrojone mięso i podsmażyć z każdej strony. Z rondla zdjąć podsmażone mięso, w razie potrzeby do rondla dodać jeszcze odrobinę masła i podsmażyć pory. Gdy pory będą podsmażone dodać śmietankę i razem całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Do sosu dodać podsmażone wcześniej mięso, skręcić moc palnika, nakryć rondel i poddusić wszystko razem około 10-15 min.

W międzyczasie odcedzić makaron, następnie dodać go do sosu, całość dobrze wymieszać, wsypać garść posiekanej natki pietruszki (zostawić troszkę do posypania na wierzchu), ponownie wymieszać i już można podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *