Bananowe rogaliki na drożdżach

Kolejny przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów – pyszne bananowe ciasto drożdżowe w formie rogalików z marmoladą. Bananowe drożdżowe ciasto można wykorzystać do różnych form wypieków – rogalików, bułeczek, drożdżówek, drożdżówek zawijanych, z nadzieniem lub bez nadzienia. Przygotowując to ciasto zrobiłam połowę rogalików z marmoladą, a połowę z bananami – tutaj możecie zobaczyć efekt. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Korzystałam z przepisu, który znalazłam na stronie Candy Company.

Składniki (24 szt):

Bananowe ciasto drożdżowe:

  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 g pure z banana
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Dodatkowo:

  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić pure z banana, jajka, cukier, mąkę, drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Na końcu dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg – pociąć na 12 trójkątów niczym pizzę. Na każdy trójkąt (podstawę) nałożyć po łyżeczce marmolady twardej lub innego nadzienia i zwinąć na kształt rogalika. Rogaliki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min.

Po tym czasie blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 20 minut do zrumienienia. Piekłam blachy na raz (po 12 szt na jednej blaszce), z funkcją termoobiegu. Rogali, które mam zamiar polukrować lub posypać cukrem pudrem nigdy nie smaruję przed pieczeniem jajkiem.

Rogale po upieczeniu wystudzić, polukrować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz