Pierniczki świąteczne Margarytki

Dziś z córką upiekłyśmy pierniczki na Święta wykorzystując przepis Margarytki na Pierniczki Świąteczne. Zrobiłam tylko małą modyfikację – dodałam kakao, ponieważ lubimy ciemniejsze. Upieczone w pudełku czekają na udekorowanie lukrem królewskim. Serdecznie polecam :)

Składniki (około 100 szt):

  • 490 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 albo tortowej typ 450
  • 10 g kakao (2 łyżeczki)
  • 200 g prawdziwego miodu  
  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej (10 g)
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników (15 g)

Przygotowanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika umieścić w rondelku i powoli na małym palniku podgrzać do rozpuszczenia cukru i masła, dodatkowo przyprawa powoli uwolni swój aromat. Zostawić do przestygnięcia. W misie miksera umieścić mąkę, szczyptę soli, sodę, kakao. Następnie mieszankę wlać do misy miksera, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. 

Ciasto schłodzić w lodówce, wyjąć z lodówki na około 15 min przed wałkowaniem.

Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm (lub grubiej wg uznania), lekko podsypując je mąką (tyle tylko aby się nie przyklejało do stolnicy). Wycinać foremkami pierniczki.

Pierniczki przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 170oC piekarnika i piec ok 8-12 min w zależności od rozmiaru i grubości.

Upieczone pierniczki ozdabiać wg uznania.

Smacznego!

Dodaj komentarz