Pierożki i roladki z ciasto filo z nadzieniem serowo-szpinakowym

Rożki i roladki z ciasto filo wypełnione pysznym farszem serowo-szpinakowym, który wykorzystuję do pierogów i naleśników. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • roztopione masło
  • sezam do posypania

Farsz:

  • duża cebula
  • łyżka masła do smażenia cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 450 g szpinaku (używam mrożonego)
  • 250 g twarogu
  • sól, pieprz

Do podania:

  • ulubiony sos – u mnie czosnkowy

Przygotowanie:

Przygotować farsz – cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle na złoto. Pod koniec smażenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem podsmażyć. Dodać szpinak i całość podsmażyć aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. Przesmażony szpinak przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonego szpinaku dodać twaróg i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby farsz był mało czosnkowy, dodać jeszcze do smaku czosnku.

Ciasto filo wyjąć z opakowania, całość przeciąć wzdłuż dłuższej krawędzi na 3 pasy. Każdy poszczególny pas ciasta filo smarować masłem, na szczycie pasa nałożyć łyżkę farszu i zagiąć tworząc trójkąt. Pozwijać w taki sposób aż do końca pasa aby wyszły rożki – trójkąty. Można też pozwijać roladki – część uformowałam jako rożki, a część w roladki.

Uformowane roladki lub rożki układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem, posypać sezamem i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C, piec 15-20 min do zezłocenia.

Podawać z ulubionym sosem, u mnie z czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz