Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Panierka:
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki Panko lub bułki tartej
Sos miodowo-czosnkowy:
- 5 łyżek miodu
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- szczypta chilli
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody
Dodatkowo:
- szczypiorek/kolendra
- 2 łyżeczki sezamu podprażonego na suchej patelni
Przygotowanie:
Przygotować jajka i panierkę do panierowania: w miseczce widelcem roztrzepać jajka, w drugiej miseczce uszykować panko lub bułkę tartą. Panierować kawałki kurczaka – najpierw w jajku, następnie w panko/bułce tartej. Kawałki kurczaka ułożyć na przygotowanej blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 min, aż kurczak będzie upieczony i lekko złocisty.
Przygotować sos: w rondelku umieścić miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, szczyptę chili – całość podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do garnuszka z miodem. Ciągle mieszając zagotować sos, pogotować 1-2 minuty aż sos się zagęści oraz straci surowy posmak mąki.
Upieczone kawałki kurczaka przełożyć do ciepłego sosu i delikatnie przemieszać aby każdy kawałek kurczaka obtoczony był dobrze w sosie. Kurczaka posypać podprażonym sezamem, udekorować szczypiorkiem lub zieloną kolendrą.
Podawać z ryżem i dodatkami warzywnymi (u mnie kolorowa papryka podduszona lekko na maśle klarowanym, oprószona solą i pieprzem) jako danie obiadowe lub jako samodzielną przekąskę – według gustu.