Kurczak miodowo-czosnkowy

Wczoraj na stronie Kulinarne Przeboje znalazłam interesujący przepis na pieczone kąski kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym. Przepis i danie bardzo przypadło do gustu domownikom i jeszcze nie raz do niego powrócę. Kąski kurczaka świetnie się sprawdzą jako danie obiadowe podane z ryżem i warzywami lub jako samodzielna przekąska. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka 
  • sól i pieprz do smaku

Panierka:

  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki Panko lub  bułki tartej

Sos miodowo-czosnkowy:

  • 5 łyżek miodu
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • szczypta chilli 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody

Dodatkowo:

  • szczypiorek/kolendra
  • 2 łyżeczki sezamu podprażonego na suchej patelni

Przygotowanie:

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia lub matą teflonową. Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C. Piersi z kurczaka oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki – kostkę około 2cm x 2 cm. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować jajka i panierkę do panierowania: w miseczce widelcem roztrzepać jajka, w drugiej miseczce uszykować panko lub bułkę tartą. Panierować kawałki kurczaka – najpierw w jajku, następnie w panko/bułce tartej. Kawałki kurczaka ułożyć na przygotowanej blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 min, aż kurczak będzie upieczony i lekko złocisty.

Przygotować sos: w rondelku umieścić  miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, szczyptę chili – całość podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do garnuszka z miodem. Ciągle mieszając zagotować sos, pogotować 1-2 minuty aż sos się zagęści oraz straci surowy posmak mąki.

Upieczone kawałki kurczaka przełożyć do ciepłego sosu i delikatnie przemieszać aby każdy kawałek kurczaka obtoczony był dobrze w sosie. Kurczaka posypać podprażonym sezamem, udekorować szczypiorkiem lub zieloną kolendrą.

Podawać z ryżem i dodatkami warzywnymi (u mnie kolorowa papryka podduszona lekko na maśle klarowanym, oprószona solą i pieprzem) jako danie obiadowe lub jako samodzielną przekąskę – według gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.