Bułki do kebaba

Przepyszne drożdżowe bułki do przygotowania domowego kebaba lub innych „kanapek” samodzielnie w domu. U mnie świetnie się sprawdziły jako kieszonka na nadzienie ze świeżych warzyw, sosu czosnkowego i szarpanej wieprzowiny – pulled pork. Z tej porcji wychodzą ogromne cztery bułki ale spokojnie można ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa mniejsze koła na dwóch blaszkach i otrzymać osiem mniejszych bułek. Skorzystałam z przepisu znalezionym na stronie Kulinarne przeboje, zmniejszyłam tylko ilość drożdży. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • sezam

Przygotowanie:

W części ciepłej wody rozpuścić drożdże i cukier.

W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, pozostałą część wody, olej, jogurt naturalny i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1-1,5 h.

Przygotować blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Wyrośnięte ciasto odgazować zagniatając je kilka razy ręką i przenieść na blachę. Rozciągnąć palcami na kształt koła lub owalu dopasowany do wielkości blachy. Można ciasto podzielić na dwie części i z każdej części uformować mniejsze koło – bułki później wyjdą mniejsze.

Pozostawić w cieple do napuszenia na 15-20 min, przykryte ściereczką. Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Blachę wstawić piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 25-30 minut, aż będzie rumiane i wypieczone.

Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na cztery części (ja kroiłam jeszcze letnie). Następnie każdą bułkę przekroić w poprzek, nie rozcinając do końca – tak aby utworzyć kieszonkę na farsz.

Bułki spożywane po upieczeniu są chrupiące, ale też świetnie się przechowują do kolejnego dnia lub mrożą. Wtedy przed spożyciem można je podgrzać na grillu elektrycznym lub opiec w opiekaczu aby były ponownie chrupiące.

Bułki się świetnie sprawdzą nie tylko do przygotowania kebabu – u mnie na zdjęciach są bułki z warzywami, sosem czosnkowym i szarpaną wieprzowiną – pulled pork.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.