Opiekane naleśniki z pulled pork – szarpaną wieprzowiną

Ostatnio prezentowałam Wam przepis na szarpaną wieprzowinę – pulled pork. Większą część zjedliśmy w formie kanapek w bułkach do kebaba a resztę mięsa podałam w formie opiekanych naleśników. Mój farsz to tylko szarpana wieprzowina i podsmażona cebula, ale bez problemu można dodać co tylko się zechce. Świetnie będą smakować opiekane na grillu elektrycznym lub odsmażone na patelni albo zapieczone w piekarniku. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka oleju

Farsz:

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki – jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, olej, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy, odłożyć na talerz.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju lub maśle.

Na środek naleśnika wyłożyć podsmażoną cebulę oraz mięso, zwinąć jak krokieta – najpierw założyć boki do środka, później zwinąć całość wzdłuż zawiniętych boków – w ścisły rulon lub luźniej jak kopertę. Poniżej przykład zwijania naleśników w krokiety, z innym farszem – ale zasada identyczna.

Zwinięte naleśniki opiec na grillu elektrycznym, podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.