Ostatnio prezentowałam Wam przepis na szarpaną wieprzowinę – pulled pork. Większą część zjedliśmy w formie kanapek w bułkach do kebaba a resztę mięsa podałam w formie opiekanych naleśników. Mój farsz to tylko szarpana wieprzowina i podsmażona cebula, ale bez problemu można dodać co tylko się zechce. Świetnie będą smakować opiekane na grillu elektrycznym lub odsmażone na patelni albo zapieczone w piekarniku. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- łyżka oleju
Farsz:
- pulled pork – szarpana wieprzowina
- cebula
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki – jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, olej, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy, odłożyć na talerz.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju lub maśle.
Na środek naleśnika wyłożyć podsmażoną cebulę oraz mięso, zwinąć jak krokieta – najpierw założyć boki do środka, później zwinąć całość wzdłuż zawiniętych boków – w ścisły rulon lub luźniej jak kopertę. Poniżej przykład zwijania naleśników w krokiety, z innym farszem – ale zasada identyczna.
Zwinięte naleśniki opiec na grillu elektrycznym, podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!