
Flat roasted chicken – czyli kurczak pieczony na płasko – to mój ulubiony sposób na pieczenie kurczaka. Soczyste mięso i dużo chrupiącej skórki to jest to, co lubimy najbardziej. Użycie przypraw to już kwestia gustu – tutaj mój standardowy zestaw: pieprz, papryka mielona słodka, czosnek, tymianek i domowa przyprawa „złocista”. Kurczak przed pieczeniem leżał w solance, dzięki temu mięso po upieczeniu jest niezwykle soczyste – to sposób podpatrzony u Muskiego – dziękuję Waldziu. Pieczony razem z ziemniakami i marchewką stanowił już kompletny posiłek bez dodatkowego nakładu pracy – wystarczyło tylko na szybko podać świeżą sałatę. Polecam serdecznie :)



Składniki:
- kurczak
Solanka 4%:
- 40 g soli warzonki (lub zwykłej niejodowanej)
- 960 ml wody (zaokrąglam do pełnego litra)
Przyprawy do kurczaka:
- pieprz
- papryka mielona słodka
- czosnek
- tymianek
- domowa przyprawa „złocista”
Dodatkowo:
- dowolne warzywa (u mnie ziemniaki i marchewka)
- oliwa z oliwek lub olej
- sól i pieprz
- tymianek (lub inne ulubione zioła)
Przygotowanie:
Przygotować kurczaka – oczyścić, osuszyć i położyć na desce piersią do dołu. Nożycami do drobiu wyciąć kręgosłup wraz z szyją (warto zamrozić w woreczku, przyda się kiedyś do bulionu). Kurczaka odwrócić piersią go góry, przyłożyć grzbiet dłoni do mostka kurczaka i mocnym ruchem przydusić aż kurczak się „rozpłaszczy”. W razie potrzeby jeszcze raz kurczaka opłukać i osuszyć – kwestią sporną jest mycie mięsa przed przygotowaniem, ale po wycinaniu kręgosłupa oraz w środku pozostają niepotrzebne błony, resztki podrobów itd. – ja zawsze myję.
Przygotować solankę – sól rozpuścić w wodzie, stężenie solanki to 4 % – 40 g soli warzonej lub zwykłej niejodowanej na 960 ml wody (zaokrąglam do pełnego litra). Przygotować 1 litr gotowej zalewy/1 kg mięsa. Piekąc kurczaki do 2 kg przygotowuje 2 litry solanki. Kurczaka umieścić w naczyniu i zalać ostudzoną solanką, tak aby mięso było całe przykryte, w razie potrzeby kurczaka obciążyć np. talerzykiem, tak aby nie wystawał ponad lustro solanki. Naczynie wstawić do lodówki na 16-24 h.
Po tym czasie kurczaka wyciągnąć z solanki, osuszyć i przyprawić z obydwu stron. Przyprawionego kurczaka odstawić do lodówki na kilka godzin aby przeszedł smakiem i aromatem przypraw.
Dno naczynia posmarować tłuszczem, umieścić kurczaka skórką do góry, nakryć pokrywę i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Piekłam 70 min z funkcją termoobiegu pod przykryciem i kolejne 20 min z grzałką górną + termoobieg, bez pokrywy już do wypieczenia skórki i zezłocenia warzyw.
Jeśli kurczaka pieczemy z warzywami: warzywa umyć, obrać, oprószyć solą i pieprzem, posypać ziołami i ułożyć wokół kurczaka lub na dno naczynia – a na warzywach ułożyć kurczaka.
Smacznego!