Pierogi z twarogiem i rodzynkami

Ze wszystkich pierogów największą popularnością w naszym domu cieszą się niewątpliwie pierogi na słodko – te należą do naszym ulubionych, z twarogiem i rodzynkami. Do przygotowania tych pierogów wykorzystałam ciasto na żółtkach, ale można użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto pierogowe. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 3 spore łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g twarogu z kostki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru (do smaku)
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  • 1 szklanka rodzynek

Do podania:

  • jogurt naturalny
  • śmietana kremówka
  • świeże owoce
  • sos owocowy
  • cukier

Przygotowanie:

Przygotować ciasto – do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło.

Przygotować farsz – twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, cukier i troszkę mleka lub śmietanki gdyby twaróg był za suchy . Dobrze wymieszać, dodać rodzynki i ponownie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, wałkować na ulubioną grubość na stolnicy lub blacie oprószonym mąką, wykrawać koła szklanką lub foremką. Na każde kółko nakładać kopiastą łyżeczkę farszu, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 3-4 min od wypłynięcia.

Podawać wg upodobań – u nas z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i cukrem.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.