
Eton Mess to angielski deser składający się z ubitej śmietany kremówki wymieszanej z pokruszonymi bezami oraz owocami – najbardziej tradycyjnie – truskawkami. „Mess” jak bałagan i właśnie tak to wygląda – słodki i pyszny bałagan, u mnie z malinami, których już coraz więcej dojrzewa na krzaczkach w ogrodzie. Ten deser to kolejny z cyklu „wpis bez konkretnego przepisu”, proporcje nie są wiążące a jedynie orientacyjne, a zimą gdy nie ma świeżych owoców można użyć mrożonych – wystarczy je zagotować aż zmiękną i utworzą malinowy sos. Serdecznie polecam :)


Składniki (2 większe pucharki):
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka malin
- bezy (u mnie 10 sztuk)
Przygotowanie:
Świeże maliny (kilka sztuk zostawić do dekoracji) rozdusić lekko widelcem aby puściły troszkę soku. Bezy pokruszyć.
Śmietankę kremówkę ubić, do ubitej kremówki dodać pokruszone bezy i wymieszać. W pucharkach układać warstwy śmietanki z bezami na przemian z poduszonymi malinami. Wierzch udekorować według własnego gustu – udekorowałam świeżymi owocami, miętą i odrobiną pokruszonych bezików.
Smacznego!
świetny deser