Ciasto kakaowe na kwaśnej śmietanie, z wiśniami i suszonymi bananami

Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto kakaowe na kwaśnej śmietanie – do mojego ciasta dodałam wiśnie oraz suszone banany. Można dodać każde owoce – wmieszać do środka lub posypać na wierzch, można pominąć owoce, a dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wychodzi wilgotne, jędrne i przepyszne. Przepis pochodzi ze strony Pieczarkamysia.

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mrożonych lub z zalewy)
  • 1/2 szklanki suszonych bananów (można pominąć)
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić kwaśną śmietanę, jajka, olej i cukier. Całość zmiksować, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiśnie (mrożone najpierw rozmrozić i odsączyć, z zalewy – odsączyć na sicie) oraz suszone banany, wymieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną, wierzch ciasta wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C, piec około 60 min do suchego patyczka.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą, wg uznania.

Smacznego!

Dodaj komentarz