
Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto kakaowe na kwaśnej śmietanie – do mojego ciasta dodałam wiśnie oraz suszone banany. Można dodać każde owoce – wmieszać do środka lub posypać na wierzch, można pominąć owoce, a dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wychodzi wilgotne, jędrne i przepyszne. Przepis pochodzi ze strony Pieczarkamysia.

Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mrożonych lub z zalewy)
- 1/2 szklanki suszonych bananów (można pominąć)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić kwaśną śmietanę, jajka, olej i cukier. Całość zmiksować, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiśnie (mrożone najpierw rozmrozić i odsączyć, z zalewy – odsączyć na sicie) oraz suszone banany, wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną, wierzch ciasta wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C, piec około 60 min do suchego patyczka.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą, wg uznania.
Smacznego!