Ciasto z mandarynkami

Proste ciasto dwukolorowe z przepisu, który w innej wariacji już jest na blogu. Użyłam do ciasta mandarynek ale sprawdzą się też inne owoce -np. wiśnie, brzoskwinie, śliwki, maliny. Wierzch zdobi polewa z mleka w proszku i skórka pomarańczowa, ale równie dobrze będzie smakować oblane czekoladą roztopioną lub oprószone cukrem pudrem. Polecam :)

Składniki:

  • 1 jajo
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4-5 mandarynek

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżek mleka w proszku

Do dekoracji:

  • skórka kandyzowana

Przygotowanie:

W misce wymieszać jajko, mleko i olej. Dodać cukier, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Połowę ciasta odlać do innej miski i dodać kakao, wymieszać. Ciasto naprzemiennie wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną (u mnie o średnicy 28 cm), ułożyć mandarynki lekko wciskając je w ciasto. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i udekorować – posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą lub zaproponowaną polewą z mlekiem w proszku, wierzch ozdobić np. kandyzowaną skórką owocową.

Smacznego!

Dodaj komentarz