
Proste ciasto dwukolorowe z przepisu, który w innej wariacji już jest na blogu. Użyłam do ciasta mandarynek ale sprawdzą się też inne owoce -np. wiśnie, brzoskwinie, śliwki, maliny. Wierzch zdobi polewa z mleka w proszku i skórka pomarańczowa, ale równie dobrze będzie smakować oblane czekoladą roztopioną lub oprószone cukrem pudrem. Polecam :)




Składniki:
- 1 jajo
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 4-5 mandarynek
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek mleka w proszku
Do dekoracji:
- skórka kandyzowana
Przygotowanie:
W misce wymieszać jajko, mleko i olej. Dodać cukier, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Połowę ciasta odlać do innej miski i dodać kakao, wymieszać. Ciasto naprzemiennie wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną (u mnie o średnicy 28 cm), ułożyć mandarynki lekko wciskając je w ciasto. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i udekorować – posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą lub zaproponowaną polewą z mlekiem w proszku, wierzch ozdobić np. kandyzowaną skórką owocową.
Smacznego!