
Bardzo prosty i efektowny deser z galaretką, owocami i jogurtową pianką. Bliźniaczy przepis do deseru malinowego, który jest już na stronie, ale tym razem z użyciem borówek. Nadadzą się każde sezonowe owoce, a zimą owoce z puszki czy przetworów. Serdecznie polecam :)


Składniki:
Galaretka z owocami:
- borówki amerykańskie
- galaretka + 500 ml wody (użyłam galaretki „niebieskiej”)
Pianka jogurtowa:
- 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- galaretka + 250 ml wody (użyłam cytrynowej)
- cukier puder do smaku
Do dekoracji:
- kremówka
- borówki amerykańskie
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić. Borówki ułożyć w pucharach, rozlać galaretkę, wstawić do lodówki aby stężało. Aby otrzymać skos – ułożyć pochylone w pojemniku lub na półce do butelek z lodówki. Ułożyłam w taki sposób.


Gdy całkiem stężeje przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml wody, ostudzić. Do ostudzonej galaretki dodać jogurt, dosłodzić ewentualnie cukrem pudrem do smaku, zmiksować i rozlać do pucharków z borówkami i galaretką. Zostawić do stężenia.
Przed jedzeniem udekorować ubitą kremówką oraz świeżymi borówkami. Świetnie też pasują wiórki tartej czekolady.
Smacznego!