Deser z borówkami i jogurtową pianką

Bardzo prosty i efektowny deser z galaretką, owocami i jogurtową pianką. Bliźniaczy przepis do deseru malinowego, który jest już na stronie, ale tym razem z użyciem borówek. Nadadzą się każde sezonowe owoce, a zimą owoce z puszki czy przetworów. Serdecznie polecam :)

Składniki:

Galaretka z owocami:

  • borówki amerykańskie 
  • galaretka + 500 ml wody (użyłam galaretki „niebieskiej”)

Pianka jogurtowa:

  • 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • galaretka + 250 ml wody (użyłam cytrynowej)
  • cukier puder do smaku

Do dekoracji:

  • kremówka
  • borówki amerykańskie

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić. Borówki ułożyć w pucharach, rozlać galaretkę, wstawić do lodówki aby stężało. Aby otrzymać skos – ułożyć pochylone w pojemniku lub na półce do butelek z lodówki. Ułożyłam w taki sposób.

Gdy całkiem stężeje przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml wody, ostudzić. Do ostudzonej galaretki dodać jogurt, dosłodzić ewentualnie cukrem pudrem do smaku, zmiksować i rozlać do pucharków z borówkami i galaretką. Zostawić do stężenia. 

Przed jedzeniem udekorować ubitą kremówką oraz świeżymi borówkami. Świetnie też pasują wiórki tartej czekolady.

Smacznego!

Dodaj komentarz