
Uwielbiam ciasto drożdżowe do przygotowania bułek hamburgerowych lub do hot-dogów, które już od dawna jest na blogu. Przepis Marthy Stewart, a znalazłam go na stronie Moje Wypieki i od lat z niego korzystam – jest niezawodny :) Do przygotowania hot-dogów użyłam parówek własnoręcznie przygotowanych.




Składniki (8 dużych bułek):
- 1 szklanka ciepłego mleka (oryginalnie 3/4 szklanki ciepłej wody + 1/3 szklanki mleka w proszku)
- 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 8 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Resztę mleka, cukier i masło umieścić w misie, dodać rozpuszczone drożdże i zostawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i połowę mąki. Zacząć wyrabiać ciasto dodając stopniowo mąkę, tak aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrabiam robotem planetarnym z hakiem do ciast drożdżowych. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione i gładkie ciasto umieścić w misie oprószonej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Uszykować dwie blachy z wyposażenia piekarnika, wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą teflonową do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść aby je odgazować. Podzielić ciasto na 8 części. Każdą część uformować w podłużną bułeczkę o długości około 10-12 cm. Na każdej blasze położyć po 4 bułki, przykryć blachy ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 45 min.
Po tym czasie żółtko rozmieszać z mlekiem. Za pomocą pędzla posmarować bułeczki przygotowanym żółtkiem i posypać sezamem.
Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec do zrumienienia około 12-15 minut. Piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.
Smacznego!