
Ostatnio pokazywałam Wam domową kaszankę, którą możecie zobaczyć w tym poście. Dziś przepis na kaszankę w moim ulubionym wydaniu – smażoną z cebulą i jabłkiem, oprószoną majerankiem. Na blogu znajduje się również prawie identyczny przepis na kaszankę w takim wydaniu z grilla – jest to praktycznie to samo tylko kaszanka z cebulką i jabłkami zawinięte są w paczuszki z folii aluminiowej. W przepisie nie ma określonych proporcji – to w zasadzie sposób przygotowania, a ilość składników zależy od Was. Serdecznie Wam polecam :)



Składniki:
- kaszanka (użyłam domowej kaszanki)
- cebula
- jabłko (najlepsze twarde, słodko-kwaśne, winne)
- sól
- majeranek suszony
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, jabłka ze skórką pokroić na cząstki i wydrążyć gniazda nasienne – u mnie pokrojone na ósemki. Do trzech sztuk kaszanki użyłam jednej większej cebuli i jednego większego jabłka.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaszankę z dwóch stron – przed smażeniem można nakłuć jelito aby kaszanka nie pękła. Kaszankę zdjąć z patelni i w to miejsce dodać cebulę, oprószyć solą i podsmażyć. Gdy cebula będzie szklista dodać cząstki jabłka, całość oprószyć majerankiem i podsmażyć aż jabłka się troszkę zarumienią i zmiękną, a cebula zezłoci. Do podsmażonej cebuli i jabłek przełożyć podsmażoną wcześniej kaszankę, wszystko razem chwilę przesmażyć. Można całość na koniec przykryć pokrywką i poddusić kilka minut.
Podawać wedle gustu – z pieczywem lub ziemniakami, z dodatkiem różnych sosów – lubię z sosem czosnkowym.
Smacznego!