Rabarbarotka Julianny – kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Ostatnio Julianna ze strony Obiad gotowy! narobiła apetytu na pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Rabarbarotka. Kruche ciasto, warstwa rabarbaru i beza, na której później pojawiły się kropelki rosy. Do warstwy rabarbaru dodałam jeszcze truskawki i z uwagi na możliwość rozmoczenia kruchego ciasta, spód najpierw podpiekałam. Na blogu znajdują się już podobne ciasta – z porzeczkami i z karmelizowanym rabarbarem.

Składniki:

Kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka odłożyć do bezy)

Warstwa owocowa:

  • 600 g rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • budyń waniliowy (sam proszek 40 g) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek cukru (2-3 łyżki do smaku)

Beza:

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Przygotować kruchy spód: wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto. Metoda ręczna: na stolnicę przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dołożyć masło w kawałkach i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zgrabną kulę.

Przygotować blachę i wyścielić ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) i wylepić ciastem samo dno. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce ok 60 min. Można najpierw schłodzić samo ciasto, a później wylepić blachę, lecz gwarantuję, że łatwiej pracuje się z miękkim ciastem. Rozgrzać piekarnik do 170oC, schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec przez 20-25 min, do złotego koloru.

W międzyczasie przygotować warstwę owocową i bezę. Rabarbar umyć i pokroić w kawałki około 1 cm, truskawki pokroić na mniejsze cząstki, owoce przełożyć do miski, wymieszać delikatnie z cukrem i budyniem lub mąką ziemniaczaną.

Białka umieścić w misie, ubić na sztywną pianę, uważać aby białek nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać cukier ciągle ubijając – łyżka po łyżce. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko.

Bez wyłączania piekarnika wyciągnąć ciasto, na gorący spód położyć warstwę owoców, a na wierzch wyłożyć bezę i wyrównać szpatułką. Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać 30-35 min. Piekłam na opcji góra-dół. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i w ten sposób wystudzić.

Można oczywiście spód przygotować wcześniej i całe ciasto wykończyć później.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.