Pierogi z pieczoną gęsiną i jabłkiem

Na Świętego Marcina była w naszym domu gęsina. Upiekłam gęś w całości, nafaszerowaną jabłkiem. Z reszty mięsa obranego z kości zrobiłam farsz do pierogów na wzór pierogów z pieczoną kaczką, które już są od dawna na blogu, a z kości ugotowałam pyszny bulion. Pierogi podałam na dwa sposoby – duże okraszone cebulką, podane z surówką z czerwonej kapusty oraz mniejsze pierogi na wzór uszek lub pielmieni, podane z bulionem. Takie pierogi możecie również przygotować z innego pieczonego mięsa drobiowego. Polecam serdecznie :)

Składniki (25 szt dużych pierogów):

Ciasto:

  • 200 g mąki 
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oleju lub oliwy

Farsz:

  • 300 g mięsa z pieczonej gęsi
  • 1 łyżka tłuszczu spod pieczenia gęsi ( lub masło/olej/oliwa)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko (użyłam pieczonego z farszu do gęsi)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody) – użyłam bulionu z kości po pieczonej gęsi

Do okraszenia:

  • cebula
  • masło/tłuszcz gęsi

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pierogi: do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką (ja użyłam w farszu jabłko z farszu przy pieczonej gęsi). Mięso pieczone z gęsi rozdrobnić – pokroić nożem, zmielić lub posiekać w malakserze.. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi (lub inny), wrzucić cebulę i podsmażyć na złoto, dodać jabłka i chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać pieczoną gęś, po chwili podlać bulionem i podgrzewać całość aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Ciasto podzielić na części. Każdą rozwałkować wg gustu – cienko lub grubiej, wyciąć koła, nakładać farsz i sklejać pierogi. Część skleiłam tradycyjnie, część mniejszych do podania z bulionem.

Gotowe pierogi układać na tacki oprószone mąką, gotować we wrzątku około 3 min od wypłynięcia. Podawać wg upodobań – u mnie podane na dwa sposoby – z bulionem z kości po pieczonej gęsi oraz okraszone podsmażoną cebulą i surówką z czerwonej kapusty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.