
Lubicie Bajaderki? Bajaderki to słodkie pralinki przygotowane z okruchów ciast – kruchych, drożdżowych, herbatników, biszkoptów. Tym razem wersja bez dodatku kakao, z migdałami i białą czekoladą, a w środku marcepanowa niespodzianka. Przed świętami wypiekałam ciasto na orzeszki i zostało mi troszkę okruchów po docinaniu kołnierzyków. Przy ich przygotowaniu wykorzystałam mąkę Szymanowską uniwersalną od firmy Polskie Młyny, którą oprócz w sklepach stacjonarnych można również kupić poprzez zakupy w Internecie: https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep. Więc jeśli zostanie Wam reszta wypieczonego ciasta – warto przygotować takie Bajaderki.



Składniki (35 szt):
- 250 g jasnych ciastek kruchych/herbatników/biszkoptu
- 250 g zmielonych migdałów
- 200 g serka mascarpone
- 100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki amaretto (można pominąć)
Dodatkowo:
- 200 g masy marcepanowej
- wiórki kokosowe do obtoczenia (mogą być też posiekane orzechy, migdały, kakao, drobne cukrowe posypki, czekolada)
Przygotowanie:
Ciastka lub ciasto pokruszyć, można też rozdrobnić w malakserze. Do okruchów dodać pozostałe składniki i całość wymieszać.
Masę marcepanową pokroić na 35-40 kawałków i uformować z nich kuleczki, które będą nadzieniem.
Z ciasteczkowej masy nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na dłoni (można formować Bajaderki wilgotnymi dłońmi), na środku położyć kuleczkę z masy marcepanowej i uformować kulkę. Uformowane Bajaderki obtoczyć we wiórkach kokosowych, przełożyć do miseczki, pojemniczka lub do małych papilotek i schłodzić kilka godzin przed jedzeniem.



Przepis na ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej – użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej Polskie Młyny T480
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 5 żółtek jaj
- 3 łyżki mleka
- masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją)
W misie miksera lub na stolnicy umieścić mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki i posiekać, następnie dodać żółtka, mleko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 60 min w lodówce. Następnie ciasto wałkować na grubość około 5 mm i foremkami wycinać kształty. Ciasteczka piec około 12 min w temperaturze 1800 .
Smacznego!
pysznie wygląda
Smakuje jeszcze lepiej :)
Mistrzowskie bajaderki, muszą rozpływać się w ustach <3!