Knedel drożdżowy to świetny dodatek do dań. Drożdżowe ciasto gotowane w wodzie w formie podłużnej bułki, danie najbardziej popularne w Czechach. U nas w Wielkopolsce zajadamy się podobnym produktem – pampuszkami na parze – również w wersjach wytrawnych lub na słodko z owocowym wnętrzem: z jagodami albo truskawkami. Czeskiego knedlika nigdy nie jadłam, więc nie wiem na ile poprawny jest to przepis, skorzystałam z przepisu na stronie Kuchnia Agaty, ale widziałam też takie przepisy z bułką w środku – natomiast jaki by nie był – przepis jest świetny, a knedel stanowi przepyszny dodatek do dań. Pełnoletnia część rodziny zajadała wersję wytrawną – z karkówką w sosie, a młodsza część na słodko – z jogurtem i malinami. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki lub pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 20 g drożdży
- duża szczypta soli
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Podgrzać mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn ruszy.
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło podsypać więcej mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, miskę nakryć ściereczką i w cieple pozostawić do wyrośnięcia, na min 30 min, a najlepiej do podwojenia objętości.
W szerokim rondlu zagotować wodę z łyżeczką soli.
Wyrośnięte ciasto odgazować – krótko je zagnieść, podzielić na cztery części i z każdej części uformować podłużny wałek.
Knedle wkładać do wrzątku, następnie na mniejszej mocy palnika gotować je pod przykryciem 10 min, po 5 min z każdej strony. Knedle rosną więc w zależności od garnka gotować pojedynczo lub po dwie sztuki – mają swobodnie pływać, tak aby nie posklejały się ze sobą.
Gorące knedle wyciągnąć z garnka i pokroić – najlepiej kroi się nitką – nitkę podłożyć pod knedla i zaciągnąć do góry tak, jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę, nitka przetnie delikatnego knedla.
Knedle podawać wg upodobań – z różnymi sosami, mięsem i surówkami lub na słodko z sosami owocowymi – u nas na zdjęciach wersja na słodko z malinami i jogurtem, wersja wytrawna – z karkówką w sosie i ogórkami kiszonymi.
Smacznego!